dijous, 4 d’octubre del 2012

Energia hidràulica.


Energia  hidràulica.
L'energia hidràulica es basa en aprofitar la caiguda de l'aigua des de certa altura. L'energia potencial, durant la caiguda, es converteix en cinètica. L'aigua passa per les turbines a gran velocitat, provocant un moviment de rotació que finalment es transforma en energia elèctrica per mitjà dels generadors.
 

Països productors 
A principis de la dècada dels noranta, les primeres potències productores d'energia hidroelèctrica eren Canadà i Estats Units. Canadà obté un 60% de la seva electricitat de centrals hidràuliques.

Arreu del món, aquest tipus d'energia representa aproximadament la quarta part de la producció total d'electricitat, i la seva importància segueix en augment. Els països on constitueix font d'electricitat més important són Noruega (99%), Zaire (97%) i Brasil (96%). La central d'Itaipú, al riu Paraná, està situada entre Brasil i Paraguai, es va inaugurar el 1982 i té la major capacitat generadora del món. Com a referència, la presa Grand Coulee, als Estats Units, genera uns 6.500 MW i és una de les més grans.

En alguns països s'han instal · lat centrals petites, amb capacitat per generar entre un quilowatt i un megawatts. En moltes regions de la Xina, per exemple, aquestes petites preses són la principal font d'electricitat. Altres nacions en vies de desenvolupament estan utilitzant aquest sistema amb bons resultats. 


Centrals hidroelèctriques
L'energia hidroelèctrica és una de les més rendibles. El cost inicial de construcció és elevat, però les seves despeses d'explotació i manteniment són relativament baixos. Així i tenen uns condicionants:

Les condicions pluviomètriques mitjanes de l'any han de ser favorables.

El lloc d'emplaçament està supeditat a les característiques i configuració del terreny pel qual discorre el corrent d'aigua.

Turbines:
*Les turbines poden ser de diversos tipus, segons els tipus de centrals: Pelton (salts grans i cabals petits), Francis (salt més reduït i major cabal), Kaplan (salt molt petit i cabal molt gran) i d'hèlix. 


*Les centrals depenen d'un gran embassament d'aigua contingut per una presa. El cabal d'aigua es controla i es pot mantenir gairebé constant. L'aigua es transporta per uns conductes o canonades forçades, controlats amb vàlvules per adequar el flux d'aigua per les turbines que fa a la demanda d'electricitat. L'aigua surt pels canals de descàrrega.



Conceptes

*Nivell: horitzontalitat constant de la superfície d'un terreny, o de la superfície lliure dels líquids.

*Cota: valor de l'altura a la qual es troba una superfície respecte del nivell del mar.

*Cabal: quantitat de líquid, expressada en metres cúbics o en litres, que circula a través de cadascuna de les seccions d'una conducció, oberta o tancada en la unitat de temps.

*Salt d'aigua: pas brusc o caiguda de masses d'aigua des d'un nivell a un altre inferior.   Numèricament s'identifica per la diferència de cota que es dóna en metres.


*Embassament: resulta d'emmagatzemar totes les aigües que aflueixen del territori sobre el qual està enclavat. Les dimensions de l'embassament depenen dels cabals aportats pel riu.
La seva capacitat útil és tota aquella aigua embassada per sobre de la presa de la central. La capacitat total inclou l'aigua no utilitzable.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada